Raspberry Pi -musiikkisoitin 3/4 – Volumio, MoOde

Raspberry Pi ja Hifiberry Amp

Soittimen käyttöjärjestelmä

Raspberry Pi:lle on kehitetty oma Raspberry-säätiön tukema GNU/Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä nimeltään Raspbian.

Sen käyttö ei tässä tapauksessa tullut kysymykseen, sillä soitinta olisi tarkoitus pystyä ohjaamaan ilman laitteeseen kytkettyä näyttöä, hiirtä ja näppäimistöä.

Onneksi tarjolla on useita vaihtoehtoisia, varta vasten soitinkäyttöön suunniteltuja käyttöjärjestelmiä.

Nämäkin järjestelmät pohjautuvat GNU/Linuxiin, mutta niihin on rakennettu selaimella toimiva, etäkäytön mahdollistava käyttöliittymä.

Näissä käyttöjärjestelmissä kaikki soittimen kannalta epäolennainen on karsittu pois ja kaikki mahdollinen suorituskyky on suunnattu äänen häiriöttömään käsittelyyn.

Mikä parasta, osa niistä on avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, eli ilmaisia. Toki kehittäjiä kannattaa tukea lahjoituksin, jos tuotteeseen on tyytyväinen.

Kaikki käyttöjärjestelmät asennetaan kirjoittamalla ohjelmiston levykuva muistikortille tarkoitukseen sopivalla ohjelmalla.

Itse käytin USB Image Tool-nimistä ohjelmaa, mutta muitakin on saatavilla. Tämän jälkeen vain siirretään muistikortti Raspberryyn ja töpseli seinään.

Soittimen käyttöliittymään pääsee käsiksi internet-selaimella, kunhan laitteet ovat samassa lähiverkossa. Esimerkiksi Volumioon otetaan yhteyttä kirjoittamalla selaimen osoiteriville http://volumio.local.

RuneAudio/RuneOs v0.3beta

RuneAudioon törmäsin ensimmäisenä kartoittaessani vaihtoehtoja soittimen käyttöjärjestelmäksi. Sen käyttöönotto on helppoa, mutta Hifiberry-vahvistinta ei pysty ottamaan käyttöön, enne kuin config.txt tiedostoa on editoinut poistamalla  #-symbolin vahvistinta koskevan rivin alusta. Näin vahvistin tulee valittavaksi käyttöjärjestelmän asetusvalikkoon.

RuneAudio soitti moitteetta esimerkiksi mp3-tiedostoja muistikortilta ja wifi-yhteys toimi ilman kummempia temppuja. AirPlay-striimauksessa esiintyi kuitenkin häiritsevää napsumista, minkä vuoksi päädyin kokeilemaan muita käyttöjärjestelmävaihtoehtoja.

moOde/moodeOS v2.7

Moode ei osunut haaviini ensimmäisellä kartoituskierroksella, mutta löydyttyään osoittautui heti varsin päteväksi käyttöjärjestelmäksi. Aiempia kokeiluja vaivanneista AirPlay-toiston äänenlaatuongelmista ei ollut tietoakaan, ja käyttöliittymä oli mukavan selkeä.

Mooden AirPlay-toistossa ilmeni kuitenkin eriskummallinen äänenvoimakkuuden säätöongelma, jossa lähetysohjelmiston volume-säätimen liikuttaminen pompsautti soittimen äänenvoimakkuuden nolliin.

Itse soittimen käyttöliittymästä äänentasoa pytyi säätämään ongelmitta. Ongelma ilmeni vain Hifiberryn vahvistinta käytettäessä. Alan keskustelufoorumin perusteella ongelma on tiedossa, eli Moode saa jäädä odottamaan tulevaa 3.0 päivitystä.

(päivitys 18.9.2017  Moode on päivittynyt useaan otteeseen, mutta muuttunut myös maksulliseksi. Kannattaa kuitenkin harkita sen ostamista yhtenä vaihtoehtona)

Volumio v2.0

Volumio v0.9 oli yksi ensimmäisistä testaamistani käyttöjärjestelmistä. Se ei kyseisenä versiona vielä vakuuttanut ja kärsi RuneAudiotakin vaivanneista AirPlay-toiston ääniongelmista. En myöskään saanut wifi-yhteyttä toimimaan, foorumeiden perusteella sitä ei ole saanut oikein kukaan muukaan.

Mutta nyt uuden Volumio 2.0 version ja TuneBlade-lähetyssovelluksen päivittymisen myötä ääniongelmat ovat historiaa.

Hieman yllättäen käyttöliittymän kieleksi pystyy valitsemaan myös suomen, mikä lämmittää aina mieltä.

Wifi-yhteys ei edelleenkään toimi, mutta onneksi soittimen tämänhetkisessä sijoituspaikassa on mahdollisuus käyttää langallista yhteyttä. Muitakin pikkuvikoja löytyy vielä, mutta Airplay-käytössä käyttöjärjestelmä toimii moitteetta. Tällä siis mennään toistaiseksi.

Kaikissa käyttöjärjestelmissä oli tärkeää valita mikserin tyypiksi Harware Volume tai vastaava. Software vaihtoehdolla äänenlaatu oli huomattavasti heikompi. Tätä en itse aluksi huomannut, vaan ihmettelin pitkään äänenlaadun yleisesti heikkoa tasoa.

(Päivitys 18.9.2017 – Volumio on ehtinyt versioon 2.246, ja toimii wifi-yhteyttä myöden ilman suurempia moitteita)

Vielä muutama askel maaliin…

Lue seuraava artikkeli tästä.

bambora maksutavat