Volumio 2 – pikakatsaus ja asennus

Volumio 2 käyttöjärjestelmä Raspberry Pi -tietokoneelle

Jos etsit käyttöjärjestelmää Raspberry Pi -tietokoneen (Raspi) soitinprojektiin, yksi varteenotettava vaihtoehto on Volumio 2.

Volumion versionumero on tämän artikkelin kirjoitushetkellä 2.296, ja voit ladata sen ilmaiseksi osoitteesta https://volumio.org/get-started/

Levykuva

Kuten muutkin Raspberry Pi -tietokoneen käyttöjärjestelmät, Volumio asennetaan kirjoittamalla sen levykuvatiedosto MicroSD -kortille tarkoitukseen sopivalla ohjelmalla.

Volumio-sivustolla suositellaan Win32DiskImager-ohjelmaa. Itse käytän USB Image Tool -nimistä. Näitä on paljon muitakin, voit testata ja valita itsellesi mieluisan.

Sisältö

Tätä ohjeesta löydät marssijärjestyksen Volumio-käyttöjärjestelmän ja Hifiberry Amp -vahvistimen käyttöönottoon Raspberry Pi 3 -laitteelle.

Ohje käsittelee asennusta wifi-verkon kautta. Voit toki käyttää myös langallista yhteyttä. Ohjeen edetessä asennetaan myös Spotify-liitännäinen.

Kun olet liittänyt käyttöjärjestelmän sisältämän muistikortin Raspberry Pi -tietokoneeseen ja käynnistänyt laitteen, päästään asiaan.

Wifi (Rpi 3 ja Rpi Zero W)

Vinkki: jos kysytään, salasana on volumio2

 1. Etsi toisella laitteella (esim. tietokone tai kännykkä) Volumio2 tai Volumio-niminen langaton tukiasema ja yhdistä siihen.
 2. Windows tietokoneella selainikkuna aukeaa yhdistämisen jälkeen yleensä automaattisesti Volumion työpöytänäkymään.
 3. Esim. Android puhelimella yhdistetyn Volumio-verkon kuvaketta napauttamalla avautuu valikkovaihtoehto: siirry verkkosivulle (esim.) http:/192.168.211.1, tätä klikkaamalla aukeaa Volumion hallintaruutu.
 4. Päävälikon ’Appearance’-kohdasta voit valita käyttöjärjestelmän kieleksi suomen.
 5. Valitse verkkoasetuksista oma langaton kotiverkko tai muu, johon haluat yhdistää, syötetä salasana ja yhdistä.

Tämän jälkeen käyttöjärjestelmä käynnistyy automaattisesti uudelleen.

IP-osoite

Tietokoneen selaimet osaavat yleensä yhdistää oikein osoitteeseen http://volumio.local. Ainä tämä ei kuitenkaan toimi vaan Raspin ip-osoite pitää selvittää.

Usein tämän voi tarkistaa modeemin käyttöliittymästä osoitteesta http://192.168.100.1, josta voi tarkistaa lähiverkkoon liitettyjen laitteiden ip-osoitteet.

Äänikortin asettaminen

 1. Päivitä selain/ota uudestaan yhteys käyttöjärjestelmään.
 2. Valitse päävalikosta ’Toiston Valinnat’
 3. Kohdasta ’Ääniulostulo’, vaihda I2S DAC asentoon ”on”
 4. Valitse ilmestyneestä ’DAC Model’-valikosta ’Hifiberry DAC’(Miniamp tai DAC) tai ’Hifiberry Amp’ ja tallenna säädöt alla olevasta painikkeesta.

Laitteisto käynnistyy uudelleen…

 1. Päivitä selain/ota uudestaan yhteys käyttöjärjestelmään
 2. Jos olet kytkenyt vahvistimeesi kaiuttimet, pitäisi käynnistyksen yhteydessä nyt kuulua plimplimplim-ääni.

Spotify-liitännäinen

Luultavimmin tälläkin hetkellä tämän liitännäisen käyttö vaatii Spotify Premium -tilin. Huom, liitännäinen ei toimi Rpi Zerossa.

Liitännäiset valikosta valitse ’Etsi liitännäisiä’, sen jälkeen ’Spotify’ ja ’Asenna’. Odota kärsivällisesti, asennuspalkki viipyy 70%:n kohdalla melko kauan. Voit painaa ”näytä detaljit”, jolloin näkyy, että taustalla tapahtuu kyllä.

Kun asennus on suoritettu, sulje asennusikkuna, voit päivittää liitännäisen.

Valitse asennetut liitännäiset välilehdeltä Spotifyn kohdalta ’Settings’. Tässä kohtaa käyttöjärjestelmä saattaa pitää pienen tuumaustauon. Jos näin käy, palaa takaisin ’Liitännäiset’ valikkoon ja valitse uudestaan ’Settings’.

Syötä Spotify käyttäjätunnus ja salasanasi, tallenna

Nyt voit selata Spotify soittolistojasi ja genrejaoteltua kamaa.


Toivon, että artikkelista oli sinulle apua. Ei muuta kuin mukavia hetkiä soittimen parissa 🙂

t.Mikko


 

bambora maksutavat