Raspberry Pi 3 -musiikkisoitin 2/4 – ASA-radio

ASA-putkiradio

Hankkimani ASA 108-mallisen putkiradion perusteella voisin sanoa, että 50-luvun radiolaitteisto on nykymittapuulla jännän kotikutoisen oloinen vakotin.

Se ei vaikuta lainkaan sarjatyönä valmistetulta, vaan pikemminkin innokkaan propellipään verstaassaan rakentamalta prototyypiltä. Tämä siis kaikella kunnioituksella sen ajan seppiä kohtaan ja täysin tuntematta alan tekniikkaa.

Muihin saman vuosikymmenen ASA-malleihin verrattuna 108-mallin kotelon pelkistetympi design saattaisi kieliä sen sijoittumisesta hinnaltaan malliston edulliseen päähän.

Mielestäni ”Satakasi” on kuitenkin koruttomuudessaan hyvin sympaattinen ja kaunis ilmestys.

Hieman säälitti purkaa vanha hieno laite, mutta tuskin olisin saanut sitä enää toimintakuntoon. Nyt sen elämä jatkuu uusien sisuskalujen kanssa, ei ehkä toista kuuttakymmentä vuotta, mutta tovin ainakin.

Etupaneeli ja kaiuttimet

Vanha putkiradio sisälsi vain yhden monokaiuttimen, joten uuden kaiutinparin hankkiminen oli välttämätöntä.

Päätin uusiokäyttää vanhan ministereosarjamme 8 wattiset kaiuttimet, tulisihan stereosarja jäämään joka tapauksessa pois käytöstä uuden soittimen valmistuttua.

Uusia kaiuttimia varten jouduin uusimaan koko etupaneelin. Työpaikkani verstaalta löysin sopivan koivuvaneripalan, johon porasin reiät kaiutinelementeille.

Päätin jo aiemmin, että yrittäisin säilyttää vanhan kaiutinkankaan, jos suinkin mahdollista. Onnekseni liima oli ajan saatossa hapertunut, ja kankaan kiinnitys antoi pikku hiljaa periksi.

Liimasin kankaan uuteen etulevyyn perinteisellä puuliimalla, joka tuntui pitävän hyvin.

Elementit vain kiinni ja eteen päin…

Lue seuraava artikkeli tästä.

bambora maksutavat