Raspberry Pi 3 -musiikkisoitin 1/4 – Hifiberry Amp+

Raspberry Pi -musiikkisoitin

Julkaisen täällä uudestaan myös tämän vanhemman soitin-aiheisen kirjoitukseni edellisestä blogistani, toivottavasti se innostaa ja auttaa sinua eteenpäin.

Kauan, kauan sitten…

Kaikki sai alkunsa vuosia sitten, kun törmäsin kirpputorilla vanhaan ASA-putkiradioon. Laitteen sisuskalut osoittautuivat myöhemmin huonokuntoisiksi, ja laite jäi vain kauniiksi koristeeksi piirongin päälle.

Tänä syksynä iski kipinä herättää vanha soitin uudelleen henkiin. Asiaa tovin pyöriteltyäni sain idean rikkinäisen koneiston korvaamisesta nykypäivän elektroniikalla.

Haaveissa siinsi soitin, johon pystyisin striimaamaan musiikkia langattomasti tietokoneelta esimerkiksi Spotifyn soidessa.

Google apunani sukelsin tee-se-itse soitinten maailmaan…

Raspberry Pi ja Hifiberry Amp+

Soittimen pohjaksi päätin valita Raspberry Pi 3 -minitietokoneen (rpi3) uusimman kolmosversion.

Olin jo pitkään seurannut pienehköä kuhinaa erilaisten yhden piirilevyn minitietokoneiden ympärillä ja tuuminut, että olisi joskus mielenkiintoista päästä tutustumaan sellaiseen. Tässäpä siis oiva (teko)syy.

Itsessään rpi3:n resurssit eivät soitinprojektiini riittäneet; jonkinlainen vahvistinlaitteisto oli oikeastaan pakollinen, eikä pelkällä miniplugillisella kuulokeliitännällä tässä tapauksessa pitkälle pötki.

Ratkaisuksi löysin sveitsiläisen Modul 9:n valmistaman Hifiberry Amp+ kortin, joka on Raspberry Pi tietokoneelle tarkoitettu yhdistetty ääni-/vahvistinkortti.

Hifiberry asettuu Raspberryn päälle ja liitetään painamalla pinnit vastakappaleeseen. Asennus ei vaadi juottamista eikä muutenkaan erikoistyökaluja.

Virtalähde ja muistikortti

Tavallisesti pelkän Raspberryn virtalähteeksi riittää 5V micro-USB-virtalähde.

Hifiberry-vahvistin syö kuitenkin enemmän virtaa, joten projektia varten hankin 12 volttisen, 2.25 ampeerin muuntajan.

Virta syötetään tässä tapauksessa Hifiberryn kautta, eikä muita virtalähteitä tarvita. Elektroniikkaliikkeen myyjä epäili, etteivät ampeerit välttämättä riitä vahvistimelle, jos ilmenee tarvetta soittaa lujaa. Toistaiseksi ovat riittäneet.

Raspberry Pi ei sisällä itsessään lainkaan massamuistia, joten käyttöjärjestelmän asennusta varten tarvitaan micro-SD muistikortti ja adapteri, jotta saan sen liitettyä myös läppärin SD-korttipaikkaan.

Linux pohjaiset käyttöjärjestelmät vievät muistikortilta noin gigatavun siivun, joten 16 gigatavun kortille jäi yllin kyllin tilaa mahdollisille mp3-tiedostoille.

Elektroniikkatarpeisto alkaa olla kasassa, ei kun itse pöntön kimppuun…

Lue seuraava artikkeli tästä.

bambora maksutavat